Kalorynka

Logowanie

Help Rejestracja

Reset hasła

Wskaźnik WHR

Wskaźnik WHR to stosunek obwodu talii do obwodu bioder świadczący o rozmieszczeniu podskórnej tkanki tłuszczowej w organizmie. Na podstawie WHR można rozróżnić budowę ciała na typ "jabłko", charakteryzujący się gromadzeniem tkanki tłuszczowej głównie w okolicy brzusznej lub typ "gruszka", gdzie tkanka tłuszczowa występuje głównie w okolicy pośladkowo-udowej.

Stwierdzono, że budowa typu "jabłko" wiąże się częściej z zaburzeniami sprzyjającymi rozwojowi niektórych chorób.

Instrukcja

Stojąc swobodnie zmierz obwód talii w najwęższym miejscu oraz obwód bioder w najszerszym miejscu. Wyniki wpisz w odpowiednie miejsca, zaznacz swoją płeć i kliknij "oblicz".

Sprawdź swój wskaźnik WHR

Płeć

Wynik analizy

Jesteś "gruszką". Jesteś w grupie najmniejszego ryzyka zachorowania na choroby serca, nadciśnienie czy cukrzycę. Uważaj jednak, gdyż z wiekiem metabolizm zwalnia i możesz zyskać kilka zbędnych kilogramów. Nawet pomimo niezmiennego jadłospisu. Stosuj, więc odpowiednią dietę i bądź aktywny fizycznie, aby tego uniknąć.

Pomimo, że Twoje biodra są szersze lub równe talii ryzyko zachorowania w tym przypadku jest większe niż w przypadku "gruszki". W odróżnieniu od tkanki tłuszczowej w obrębie Twoich ud, która nie wpływa znacząco na zdrowie, ta w okolicy brzucha lub klatki piersiowej jest łatwo przetwarzana w energię kiedykolwiek organizm odczuwa jej brak. Proces ten podnosi poziom cholesterolu, co może prowadzić do chorób serca, nadciśnienia czy cukrzycy.

Jesteś "jabłkiem". W odróżnieniu od tkanki tłuszczowej w obrębie Twoich ud, która nie wpływa znacząco na zdrowie, ta w okolicy brzucha lub klatki piersiowej jest łatwo przetwarzana w energię kiedykolwiek organizm odczuwa jej brak. Proces ten podnosi poziom cholesterolu, co może prowadzić do poważnych chorób serca, nadciśnienia czy cukrzycy.